Projecten
Milena initieerde en realiseerde een aantal eigen projecten: Migratiemuseum Heerlen, MigratieLab in het Limburgs Museum en Tussenlanding. Voor deze drie projecten was zij verantwoordelijk voor de ideevorming, de samenwerkingen, de fondsenwerving en de realisatie. Wat haar projecten gemeen hebben is dat ze erfgoed – materieel en immaterieel – vaak inzet om ontmoeting en gesprek te faciliteren tussen mensen die wel en niet op elkaar lijken. Milena zoekt met haar projecten graag het ongemak op. Niet om te overtuigen, maar om de verschillende posities die mensen innemen in relatie tot een erfgoedobject of onderwerp zichtbaar en bespreekbaar te maken.
Migratiemuseum Heerlen
In 2018 initieerde en realiseerde Milena naar aanleiding van de Europese vluchtelingencrisis van dat moment het pop-up Migratiemuseum Heerlen: een tijdelijke presentatie- en ontmoetingsplek om het verleden en heden van migratie in het voormalige Nederlandse mijngebied te delen en te bespreken. Dit project voerde ze uit in samenwerking met het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen en het Discovery Museum in Kerkrade, Migratiemuseum Heerlen werd een populaire ontmoetingsplek voor velen. Het werd wegens succes verlengd.
MigratieLab
Migratiemuseum Heerlen kreeg in 2021 een vervolg in het MigratieLab in het Limburgs Museum in Venlo: een werkplaats om de huidige situatie van arbeidsmigratie in Noord-Limburg te onderzoeken en een start te maken met een erfgoedcollectie. Aanleiding voor het MigratieLab was ook het rapport Geen tweederangsburgers van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer.
Tussenlanding
In 2020 startte Milena samen met migratiehistoricus Hanneke Verbeek het project ‘Tussenlanding, een tastbare herinnering aan tijdelijkheid’. Met dit project onderzoekt ze samen met de kunstenaar en vele belanghebbenden of de maquette van asielzoekerscentrum Klompjan (Markelo) erfgoed is en of en hoe het bewaard moet worden. Ze organiseerde 7 tussenlandingen door het hele land met op al deze plekken verdiepende gesprekken.